Budyń kawowy z pączkami

Budyń kawowy z pączkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Kawa (odc.27)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:



Budyń kawowy
laska wanilii
1½ szklanki śmietany kremówki (360 ml)
2 kawy espresso
6 żółtek
½ szklanki cukru (115g)

Pączki
1¼ szklanki mleka (360 ml)
¾ łyżki stołowej suszonych drożdży
½ szklanki cukru (115 g)
nieco startej gałki muszkatołowej
3 ¼ szklanki mąki (360 g)
nieco soli
4 łyżki masła
cukier puder do obtaczania


Przygotować budyń kawowy:
Wyskrobać wnętrze laski wanilii, wrzucić do rondla, gdzie już została wlana śmietana kremówka, dolać espresso. W misce utrzeć żółtka z cukrem. Do kogla-mogla stopniowo wlewać gorącą śmietanę, powoli mieszając. Przelać masę do dzbanka i napełnić nią filiżanki do espresso. Ustawić w brytanie, wlać wrzątek wodę do połowy wysokości filiżanek. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, piec przez 30 minut. Są gotowe, gdy po potrząśnięciu masa będzie ścięta. Po upieczeniu schładzać przez 3 godziny w lodówce, żeby budyń się zsiadł.
Przygotować ciasto na pączki:
Do dzbanka wlać mleko o temperaturze pokojowej, wsypać suszone drożdże i cukier. Wymieszać, żeby się rozpuścił. Przelać do robota kuchennego. Dodać dwa jajka o temperaturze pokojowej, nieco wanilii i startej gałki muszkatołowej. Wsypać mąkę i szczyptę soli, pamiętając, żeby wsypać sól na mąkę, a nie na drożdże z mlekiem. Dodać masło, wyrabiać przez 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Żeby się przekonać, czy wyrosło, zanurzyć palec w mące i wbić w ciasto. Jeśli otwór się nie zapada, ciasto można wałkować. Oprószyć mąką stolnicę i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na placek o grubości nieco ponad centymetr. Pokroić na kwadraty i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać olej rzepakowy do 175 stopni. Wkładać pączki do tłuszczu. Nie powinny do siebie przylegać i muszą pływać w czasie smażenia. Gdy nabiorą złocistej barwy, przewrócić na drugą stronę. Kiedy się usmażą, wyjąć z tłuszczu i nieco przestudzić. Posypać cukrem pudrem. Z lodówki wyjąć budynie, podawać z pączkami.


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Natalia73 7 lat temu

Świetny przepis, nawet nie przyszło mi do głowy, że można połączyć kawę i pączki :) uwielbiam pączki z budyniem (mistrz to pączek z budyniem czekoladowym z cukierni Limaro), ale pochwalić się przed rodziną i znajomymi własnoręcznie zrobionymi pączkami - bezcenne :) Na pewno wypróbuję.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE