Czekoladowo-kawowy creme brulee

Czekoladowo-kawowy creme brulee zobacz Czekoladowo-kawowy creme brulee 2018-06-19 12:27:02
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 1000 g śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do gorącej śmietanki wsyp rozpuszczalną kawę i wymieszaj. Kawową śmietanką zalej kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W misce utrzyj żółtka z cukrem i dolej do nich ciepłą masę śmietanową z kawą i rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przelej przez sito.
Porcelanowe foremki napełnij masą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez ok. 80 minut. Po wyjęciu z pieca obsyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE