Czekoladowo-kawowy creme brulee

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 10 żółtek
- 1000 g śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Do gorącej śmietanki wsyp rozpuszczalną kawę i wymieszaj. Kawową śmietanką zalej kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W misce utrzyj żółtka z cukrem i dolej do nich ciepłą masę śmietanową z kawą i rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przelej przez sito.
Porcelanowe foremki napełnij masą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez ok. 80 minut. Po wyjęciu z pieca obsyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika.
W misce utrzyj żółtka z cukrem i dolej do nich ciepłą masę śmietanową z kawą i rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przelej przez sito.
Porcelanowe foremki napełnij masą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez ok. 80 minut. Po wyjęciu z pieca obsyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Desery
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze