Creme patissiere z granolą i owocami

Creme patissiere z granolą i owocami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Creme patissiere:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej
  • 500 ml mleka (może być roślinne, np. ryżowe)
  • 1 kwiat czarnego bzu
  • 40 g masła
Granola:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki oleju, np. kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • truskawki
  • jeżyny
  • borówki
  • listki mięty
  • kwiat czarnego bzu do ozdoby

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Creme patissiere: doprowadź mleko do wrzenia.
Ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobi lub mąki i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i
Wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Czekaj, aż masa wystygnie.
Granola: podpraż migdały i orzechy na suchej patelni, odstaw. Na tej samej patelni
podpraż płatki owsiane. Jak płatki będą złociste, dodaj migdały i orzechy, olej
kokosowy oraz miód, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw, by wystygło.
Na talerz wlej trochę creme patissiere, dodaj granolę i świeże owoce. Udekoruj listkami mięty oraz kwiatem czarnego bzu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE