Zielona lasagne z bobem i beszamelem

Lasagne z bobem i beszamelem zobacz Lasagne z bobem i beszamelem 2018-06-19 13:00:50
Lasagne z bobem i beszamelem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bób gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 ząbków czosnku i 3 łodyżek mięty. Jak będzie al dente, odcedzamy go i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, fetę w mniejsze kawałki, salami w paski, a zioła, czyli nać pietruszki, koper i kilka gałązek mięty szatkujemy bardzo drobno razem. Przygotowujemy sos. Mleko wraz z cebulą, listkiem laurowym, gałązkami pietruszki i ząbkiem czosnku solą, pieprzem i gałką muszkatołową podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Chochlą stopniowo dodajemy do zasmażki mleko, ciągle mieszając. Gotujemy razem ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy surowy makaron, na to część sosu beszamelowego. Obsypujemy częścią boczku, bobu, salami i pomidorków. Przyprawiamy ziołami i posypujemy startym serem. Układamy kolejne warstwy makaronu, sosu, dodatków jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu polanego sosem, posypanego serem . Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE