Tort czekoladowy

Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Biszkopt: (rant średnica 20 cm)
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Mus:
- 150 g czekolady gorzkiej 60%
- 250 g śmietany 30 - 36%
- 50 g białka (z 2 jaj)
- 20 g cukru
Syrop do nasączania:
- 100 ml wody (ok.1/2 szklanki)
- 100 g cukru
- 2-3 łyżeczki kawy
- rum do smaku
- 150 g czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając.
Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.
Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.
Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.
Komentarze
SweetD 7 lat temu
jakie orzechy to już chyba kwestia gustu/smaków
Torcik rzeczywiście ciekawy. Te dekoracje na tort u góry to czekolada czy jakaś masa cukrowa?
Pozdr
[link=Sweetdecor.pl]http://www.sweetdecor.pl[/link]
Pollo 8 lat temu
[quote walcman napisała 05.09.2012 09:12]
tort wspanialy udaje sie za kazdym razem, bez proszku do pieczenia! Krem i derkoracja poprostu rewelacja, dziekuje a ci ktörzy nie potrafia powinni raczej powstrzymac sie od krytyki. Dziekuje pani Bozeno
[/quote]
Mam pytanko, jakie orzechy kupić (w jakiej formie) i w czym je zemleć najlepiej by się nie zoleiły, czy orzechy mogą być prażone (mam takie) każdego roku w spiżarce, czy raczej kupione swieże?
walcman 8 lat temu
tort wspanialy udaje sie za kazdym razem, bez proszku do pieczenia! Krem i derkoracja poprostu rewelacja, dziekuje a ci ktörzy nie potrafia powinni raczej powstrzymac sie od krytyki. Dziekuje pani Bozeno
gaba0603 8 lat temu
jeżeli w musie pojawiają się białe kropki tzn, że masa sie sciela?
amili 8 lat temu
Mi też opadła szczena jak robiła tort i w sumie sama chciałabym go zrobić lecz boję się że się nie uda.Ale spróbować można.
marta te 8 lat temu
Dlaczego w momencie przygotowywania musu łączymy na początku w małych ilościach: białka, śmietanę, czekoladę w małej miseczce, a potem resztę łączymy w kolejnej? Jakoś nie potrafię tego zrozumieć... Z góry przepraszam za być może prymitywne pytanie;)
AgA568 8 lat temu
już drugi raz piekę ten biszkopt i sie nie udał!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sebix 8 lat temu
[quote kam!lek napisał(a) 04.09.2011 21:37]
a . osobiście POLECAM tort. Mam zaledwie 15 lat a kuchnią interesuje się od małego więc nie wiem jak ona mogła zrobić biszkopt bez proszku. hahaha ;D
[/quote]
Kamilek podaj gg. Podam ci zajefajne przepisy moje gg to 34924364. Napisz
cukierniczka 9 lat temu
Właściwy biszkopt robi się bez proszku do pieczenia. Jeśli ktoś się nie zna to nie siedzi cicho! Specjalści od siedmiu boleści..
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Ninu95 7 lat temu
Mi torcik wyszedł bardzo smaczny !!! jedyną różnicą było to że rant miałem 24 cm. i biszkopt przeciąłem na pół zamiast na trzy. Ogólnie polecam bo jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim smaczny.