Tort czekoladowy

Tort czekoladowy zobacz Tort czekoladowy 2018-06-19 13:01:12
Tort czekoladowy
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Biszkopt: (rant średnica 20 cm)

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mus:

  • 150 g czekolady gorzkiej 60%
  • 250 g śmietany 30 - 36%
  • 50 g białka (z 2 jaj)
  • 20 g cukru

Syrop do nasączania:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowanie biszkoptu:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając.
Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.

Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.

Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.

Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Ninu95 5 lat temu

Mi torcik wyszedł bardzo smaczny !!! jedyną różnicą było to że rant miałem 24 cm. i biszkopt przeciąłem na pół zamiast na trzy. Ogólnie polecam bo jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim smaczny.

SweetD 5 lat temu

jakie orzechy to już chyba kwestia gustu/smaków

Torcik rzeczywiście ciekawy. Te dekoracje na tort u góry to czekolada czy jakaś masa cukrowa?

Pozdr
[link=Sweetdecor.pl]http://www.sweetdecor.pl[/link]

Pollo 6 lat temu

[quote walcman napisała 05.09.2012 09:12]
tort wspanialy udaje sie za kazdym razem, bez proszku do pieczenia! Krem i derkoracja poprostu rewelacja, dziekuje a ci ktörzy nie potrafia powinni raczej powstrzymac sie od krytyki. Dziekuje pani Bozeno
[/quote]
Mam pytanko, jakie orzechy kupić (w jakiej formie) i w czym je zemleć najlepiej by się nie zoleiły, czy orzechy mogą być prażone (mam takie) każdego roku w spiżarce, czy raczej kupione swieże?

walcman 6 lat temu

tort wspanialy udaje sie za kazdym razem, bez proszku do pieczenia! Krem i derkoracja poprostu rewelacja, dziekuje a ci ktörzy nie potrafia powinni raczej powstrzymac sie od krytyki. Dziekuje pani Bozeno

gaba0603 6 lat temu

jeżeli w musie pojawiają się białe kropki tzn, że masa sie sciela?

amili 6 lat temu

Mi też opadła szczena jak robiła tort i w sumie sama chciałabym go zrobić lecz boję się że się nie uda.Ale spróbować można.

marta te 6 lat temu

Dlaczego w momencie przygotowywania musu łączymy na początku w małych ilościach: białka, śmietanę, czekoladę w małej miseczce, a potem resztę łączymy w kolejnej? Jakoś nie potrafię tego zrozumieć... Z góry przepraszam za być może prymitywne pytanie;)

AgA568 6 lat temu

już drugi raz piekę ten biszkopt i sie nie udał!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sebix 6 lat temu

[quote kam!lek napisał(a) 04.09.2011 21:37]
a . osobiście POLECAM tort. Mam zaledwie 15 lat a kuchnią interesuje się od małego więc nie wiem jak ona mogła zrobić biszkopt bez proszku. hahaha ;D
[/quote]
Kamilek podaj gg. Podam ci zajefajne przepisy moje gg to 34924364. Napisz

cukierniczka 6 lat temu

Właściwy biszkopt robi się bez proszku do pieczenia. Jeśli ktoś się nie zna to nie siedzi cicho! Specjalści od siedmiu boleści..

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE