Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy zobacz Kisiel żurawinowy 2018-06-19 12:29:18
Kisiel żurawinowy
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

30 dag żurawiny dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przesypać do garnka i zalać jednym litrem zimnej wody. W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w szklance zimnej wody. Zaczyn dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki. Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, kilka łyżek cukru i parę goździków. Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Gotowy kisiel przelać do salaterek i wyłowić z niego goździki. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Lucyna_B 6 lat temu

Kisiel wyszedł przepyszny! Zamiast przecierać przez sito zmiksowałam żurawinę.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE