Jacques Reymond

Naleśniki z serem


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

Naleśniki z serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Naleśniki

2 szklanki mąki

sól

4 jajka

250 g wody

½ szklanki cukru

50 g masła, stopionego

1 łyżka oleju roślinnego



Nadzienie serowe

skórka otarta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

500 g śmietankowego twarogu

3 małe jajka

125 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka esencji waniliowej



Dodatkowo

1 łyżka oleju do smażenia

2-3 łyżki masła do smażenia

cukier

mielony cynamon

sok z cytryny



Przygotowanie

Przesiej mąkę i ¼ łyżeczki soli do naczynia malaksera. Dodaj jajka, zamieszaj i dolej mleko i wodę, a następnie jeszcze szczyptę soli, cukier i stopione masło. Starannie wymieszaj, żeby nie było grudek. Przelej ciasto do dzbanka i wstaw na godzinę do lodówki. Lekko natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Smaż cienkie naleśniki, aż ciasto się zetnie, przekładaj na drugą stronę, a następnie na talerz. Starannie wymieszaj składniki nadzienia w misce albo malakserze. Nakładaj po łyżce nadzienia na każdy naleśnik i składaj jak krokiety. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Smaż naleśniki po 1-2 min z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Podawaj na ciepło, posypane cukrem i cynamonem, skropione sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.