Jajka zapiekane

Jajka zapiekane
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 łyżeczki sera pleśniowego lub wędzonej ryby
  • kawałków trufli bądź liści estragonu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki crème fraîche
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Na dno foremek posmarowanych masłem włóż swój ulubiony składnik (jak na przykład ser pleśniowy). Delikatnie rozbij górną część skorupki jajka. Nałóż łyżkę crème fraîche. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem. Postaw foremki w naczyniu żaroodpornym i nalej do niego wody (tak, żeby sięgała do połowy foremek). Piecz 5 – 7 minut. Podaj z paluszkami chlebowymi posmarowanymi masłem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE