Brzoskwinie gotowane z tymiankiem

Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g cukru
- 2 łyżki łagodnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 gałązki tymianku
- 4 – 6 brzoskwiń
Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki, oprócz brzoskwiń, do rondla. Rondel musi być tak duży, żeby wszystkie brzoskwinie mogły leżeć koło siebie. Wlej 1 litr wody. Zagotuj, przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze 10 min. Zdejmij pokrywkę, włóż brzoskwinie i duś 5 – 10 min. Wyjmij owoce na półmisek, obierz je ze skóry. Odparuj syrop – niech zostanie pół szklanki (125 ml) i polej nim brzoskwinie. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze