Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym

Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Rzodkiewki i groszek:
  • 2 łyżki masła
  • 2 pączki rzodkiewek (ok. 450 g) w ćwiartkach lub plasterkach
  • 2 miarki świeżo wyłuskanego groszku
  • sól i pieprz
  • 2 cienko pokrojone dymki
  • obfita garść posiekanego koperku
Ryba i sos:
  • 8 dużych liści kruchej sałaty
  • sól i pieprz
  • 4 filety halibuta po 110 g
  • 3 posiekane łodyżki kopru
  • szalotka
  • pół ząbka czosnku
  • pół miarki białego wina
  • 1,25 miarki bulionu drobiowego
  • 1,25 miarki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • sok cytrynowy
  • pokrojone łodyżki koperku do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Roztopić masło na patelni i lekko przesmażyć rzodkiewkę. Dodać groszek i ćwierć miarki wody. Dosmażyć groszek i rzodkiewki do miękkości. Przyprawić, posypać koperkiem i dymką.
Ryba: wrzucić sałatę na kilka sekund do wrzątku. Wyjąć i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Ułożyć na ręczniczkach do odsączenia, osuszyć. Wyciąć twarde części. Ułożyć paski sałaty na zakładkę na desce. Położyć na nich filet. Przyprawić i owinąć sałatą, tak żeby końcówki filetu były widoczne. Przygotować pozostałe trzy porcje i odłożyć.
Sos: wrzucić łodyżki koperku, szalotkę, czosnek do rondelka, zalać bulionem i winem. Wygotować o 2/3 objętości. Odsączyć, przełożyć do czystego rondelka. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu do gęstości sosu, ok. 5 minut. Zdjąć z gazu. Wmieszać po kawałku masło. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem cytrynowym. Umieścić zawinięte filety w bambusowym parowniku nad rondlem z wrzątkiem. Parować rybę do miękkości, ok. 10 minut. Podawać z sosem we wspólnej sosjerce, najlepiej na łożu z rzodkiewki i groszku.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE