Frittata con pomodori secchi e olive

Frittata con pomodori secchi e olive
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • garść kolorowych oliwek bez pestek
  • 6 jaj
  • ½ szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • kilka plastrów szynki prosciutto crudo
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w dużą kostkę lub paseczki, a oliwki w plastry.

Jaja rozkłócamy, ale niezbyt długo, tylko do połączenia żółtek z białkami, doprawiamy solą i mieszamy ze startym serem.

Na średniej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią pomidory i oliwki, jak tylko się lekko podgrzeją, zalewamy mieszanką jaj z serem. Rozprowadzamy jaja równo na patelni, zmniejszamy gaz, przykrywamy i smażymy, aż fritatta ładnie się przyrumieni od spodu.

Następnie zsuwamy ją na talerz, przykrywamy odwróconą patelnią i przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy, aż się zetnie. Można ją również zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową frittatę kroimy na kawałki i dekorujemy szynką i listkami bazylii. Serwujemy na ciepło lub po wystudzeniu.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE