Karp w sosie piernikowym

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

Karp w sosie piernikowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1,5 kg karpia

Sos piernikowy:

60 g miodownika (najprostsze pierniczki bez dodatków i lukru)

60 g soku z wiśni

30 g octu piwnego

50 g miodu

5 ziarenek czarnego pieprzu

15 g startego imbiru

pół laski cynamonu

2 goździki

 

Przygotowanie:

Przygotowanie karpia:
Zeskrob łuski z karpia, oczyść go i pokrój w półdzwonka.

Przygotowanie sosu:
Do garnka dodaj miodownik, ocet piwny, sok wiśniowy, miód oraz przyprawy - pieprz, starty imbir, goździki i cynamon. Wymieszaj i wstaw na wolny ogień, gotuj przez 10 minut nieustannie mieszając.
Do podgotowanego sosu dodaj półdzwonka karpia, gotuj ma małym ogniu przez kolejne 10 minut, już nie mieszając. Gdy karp będzie gotowy (powinien być zwarty i jędrny), wyłóż go na talerz i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.