Smażone nadziewane kwiaty cukinii

Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 25 minut

Składniki:

  • 12 cukinii wraz z kwiatostanem
  • 1 szalotka
  • 2 sardele
  • 80g sera scamorza lub oscypka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odrywamy kwiat cukinii, a cukinie oczyszczamy z końcówek, myjemy i dwie trzecie kroimy w paseczki. Kwiaty cukinii oczyszczamy z pręcików, myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką. W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy do zeszklenia drobno posiekaną szalotkę, dodajemy paseczki cukinii i mieszając od czasu do czasu, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem i dalej dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut. Przekładamy duszoną cukinię do miski, dodajemy posiekane sardele i pokrojony w kawałki ser scamorza; mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Nadziewamy tym farszem kwiaty cukinii. Na chwilę przed podaniem zamaczamy kwiaty w cieście, usuwamy nadmiar ciasta i smażymy w dużej ilości gorącego, lecz nie wrzącego oleju, dopóki nie nabiorą lekko złotej barwy. Za pomocą papieru kuchennego odsączamy kwiaty z tłuszczu i podajemy gorące. Możemy serwować wraz z pozostałymi cukiniami ugotowanymi na parze lub ze świeżą sałatą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE