Ciastka moelleux au chocolat

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciastka moelleux au chocolat
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciastka:

110 g gorzkiej czekolady

140 g masła

4 jaja

60 g mąki



Przygotowanie:

Wysmarować masłem 6 kokilek, wyłożyć każdą krążkiem pergaminu, po czym wysmarować go ciastem. Delikatnie roztopić czekoladę z masłem nad kąpielą wodną. Utrzeć jajka z cukrem, aż zgęstnieją, staną się jasne i jedwabiste. Wmieszać mąkę, a potem masę czekoladową. Wlać do kokilek i schłodzić.

Przed podaniem rozgrzać piekarnik do 200°C. Ustawić foremki na blasze i zapiekać do zesztywnienia wierzchu, 12 – 14 minut. Wyjąć. Odstawić na 5 minut, po czym wyłożyć z kokilek na talerzyki. Podawać z sosem karmelowym lub łyżką lodów.



Sos karmelowy:

140 g cukru

55 g masła

100 ml śmietany

sok cytrynowy do smaku



Przygotowanie:

Wlać łyżkę wody do cukru i zagotować do karmelizacji, przez ok. 5 minut (nie może zbytnio ściemnieć). Wmieszać masło, a potem śmietanę. Wcisnąć sok z cytryny do smaku.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.