Tort czekoladowy na specjalne okazje

Tort czekoladowy na specjalne okazje
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przepis

Składniki:
Ciasto:
250 g niesolonego masła, plus do posmarowania formy
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
2 łyżki oliwy
300 g miałkiego cukru
6 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
150 g mąki z proszkiem do pieczenia
4 łyżki dobrego kakao

Chrupki czekoladowe:
300 g gorzkiej czekolady (70% kakao), lub dobrej czekolady mlecznej, plus do dekoracji
75 g niesolonego masła
1 łyżka płynnego miodu
100 ml śmietany 36%
100 g chrupków ryżowych lub ryżu dmuchanego

Nugat:
2 białka dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
3 łyżki płynnego miodu
200 g miałkiego cukru
1 płaska łyżeczka winianu potasu
½ łyżeczki ekstraktu wanilii
½ łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub różanej
kilka kropli naturalnego barwnika spożywczego

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180º C. Wysoką tortownicę o średnicy 23 cm, wysmaruj masłem, dno i boki wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia.
Zrób ciasto: połam czekoladę, wrzuć do miski żaroodpornej i postaw na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu. Dodaj pokrojone masło, oliwę, szczyptę soli morskiej i cukier. Mieszając, podgrzewaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut, by przestygła.
Przy pomocy trzepaczki lub miksera na dużych obrotach po kolei wmieszaj jajka, aż się połączą z masą czekoladową. Przesiej do masy mąkę i kakao, dodaj dużą szczyptę soli morskiej i wymieszaj łyżką lub krótko mikserem, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdź patyczkiem; powinien być tylko cieniutko pokryty czekoladą). Wierzch urośnie i lekko popęka, ale to nie szkodzi.
Wyjmij z pieca i zostaw w tortownicy na 15 minut, potem przełóż na kratkę, usuń foremkę i odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto pokrój długim nożem na 3 krążki i rozłóż każdy osobno.
Zrób chrupki czekoladowe: połam czekoladę, wrzuć do miski żaroodpornej i postaw na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu. Dodaj śmietanę, miód i pokrojone masło. Mieszając, podgrzewaj aż uzyskasz gładką, lśniącą masę. Zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut, by przestygła. Wsyp chrupki ryżowe i dobrze wymieszaj. Rozdziel masę między 3 krążki ciasta i rozsmaruj równą warstwą aż do brzegów.
Zrób nugat: w misce żaroodpornej umieść białka, dodaj szczyptę soli, cukier i miód. Wsyp winian potasu, wlej ekstrakt wanilii i ew. wodę z kwiatu pomarańczy lub różaną. Postaw na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu i ubijaj trzepaczką lub mikserem 5-7 minut na gęstą, lśniącą, puszystą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 5-10 minut, by przestygła; od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj. Rozdziel masę między 3 krążki i rozprowadź ku brzegom.
Złóż tort: ułóż warstwy ciasta z chrupkami i nugatem jedna na drugiej i posyp z wierzchu wiórkami zestruganymi z tabliczki czekolady.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE