Tort galicyjski

Tort galicyjski zobacz Tort galicyjski 2018-06-19 13:01:12
Tort galicyjski
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • starta skórka z zielonej cytryny
  • 5 jajek

Dodatki:

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
Krem maślano-kawowy:
  • 4 żółtka
  • 200 g + 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min.

Krem maślano-kawowy:
Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie.

Złożyć tort:
Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mikoszka 2 lata temu

To prawda, że ten krem nie wyjdzie raczej z użyciem normalnego miksera. Taki robot, jaki używa p. Sikoń może być zastąpiony jedynie przez makutrę i pałkę. Ja robiłem ten tort, ucierałem krem ręcznie, druga osoba lała syrop, spokojnie ukręciłem i wyszedł idealny a ręka wcale nie odpadła. Większość przepisów ucieranych wyjdzie tylko tym sposobem albo robotem za 20 tysięcy ;) Biszkopt rośnie nie wiem o co chodzi: mała tortownica, dobrze rozgrzany piekarnik i zauważcie że nie smaruje ani nie wysypuje bułką tortownicy! Jak tak robicie to nic dziwnego, że naleśnik. Syrop jak widać na video jest do nitki, także jak ktoś robi "lekko ciągnący" też nic nie wyjdzie

tramb 3 lata temu

Tort jest przepyszny, wystarczy trzymać się przepisu. Mi za pierwszym razem krem wyszedł za rzadki ale wystarczyło że następnym razem syrop zrobiłem gęściejszy i dobrze jest zwrócić uwagę że masła trzeba dać 250g (w kostce jest 200g). Ciasto (orzechy, jajka, cukier) i kto liczy na to że ciasto urośnie aż wyleje się z formy , trochę zdrowego rozsądku. Ja robiłem z orzechów włoskich i laskowych i zawsze wychodzi tak samo jak na programie .Krem robię mikserem i nie jest to straszny wysiłek.Polecam.

EileenFox 4 lata temu

Nie wiem o co chodzi wszystkim, ktorzy mowia, ze ten przepis to fiasco. Jezeli robi sie wszystko wedlug przepisu oraz wideo, to biszkopt wychodzi idealny. Krem takze.

Zgodze sie, ze bez dobrego robota byloby ciezko. Nie sadze, aby krem utarl sie tak dobrze zlyklym mikserem. Poza tym, po wlaniu syropu, krem studzi sie przynajmniej 10 minut, takze reka by odpadla. A krem musi byc calkiem wystudzony przed dodaniem masla, aby wyszedl dobrze.

Obawiam sie, ze niektorzy nidgy wczesniej nie piekli nic podobnego i porwali sie z motyka na slonce.
Pocwiczcie najpierw na tradycyjnych biszkoptach, pamietajac zasade Sikon - "1, 2, 3" - a potem probojcie trudniejszych przepisow.

kuchcikplus 4 lata temu

I co z tym przepisem? Dobry on czy niedobry? Bo opinie widzę mocno zróżnicowane...

kielbik1 5 lat temu

biszkopt rośnie i opada, tort obrzydliwie słodki, za ciężki, szkoda zachodu i orzechów. nie polecam.
pani bożena nie potrafi lub nie chce podać przepisu tak jak należy

MartuchaP 5 lat temu

Przepis świetny. Pierwszy raz biszkopt wyszedł mi idealny. Smak niesamowity, wszyscy goście się zajadali.

lolka30 6 lat temu

WITAM WSZYSTKICH.
Ja równiez spróbowałam swich sił, a przed rozpoczęciem dzieła poczytałam sobie wszystkie wypowiedźi dotyczące owego tortu.
Zrobiłam tort wg przepisu z jedną tylko zmianą ,tzn dodałam proszku do pieczenia do ciasta .A to dlatego iż bałam się że ciasto mi nie wyrośnie- tak innym wpisującym się na tym forum.
Tort wyszedł przepyszny; ciasto upiekłam w formie o śr. 20 cm i co prawda nie wyrosło baaardzo wysokie ale na trzy części dało się przekroić- wilgotne i pachnące limonką.
Co do masy to jedynym minusem wg mnie jest to ,że jest troszkę za słodka.
Nie wyszła za rzadka; żółtka utarłam z cukrem i zalewałam powoli gorącym syropem, a po ostudzeniu dodałam masło i resztę składników. A i jeszcze zamiast czarnej porzeczki , której nie mam dodałam wiśnie w zalewie z wódki -własnej roboty :-)
Pozdrawiam.

sour12 6 lat temu

Przyznaję, że nie jestem dobra w pieczeniu tortów, co nie zmienia faktu, że się uparłam i będę tak długo próbowała akurat ten piec, aż w końcu mi się uda :) Robię tak jak w przepisie i nie wychodzi, próbowałam dwa razy, ale nic nie szkodzi spróbuje i trzeci i czwarty, tylko błagam niech ktoś napiszę, osoba której się udało, co mogę zrobić hmm inaczej? albo co mogę dodać, żeby mi się w końcu udał, tzn. żeby wyrósł ( piekę w małej tortownicy jak w przepisie) i żeby krem był gęsty, będę baaaardzo wdzięczna, bo na prawdę mi na tym zależy. Już zdążyłam wyczytać coś o białkach w komentarzach, tzn. że w biszkopcie mam osobno dodać żółtka (z przepisowych 5 jajek?) i osobno ubić pianę z białek? Życzę wszystkim miłego wieczoru :)

julia.a 6 lat temu

Ten tort robiłam poraz pierwszy, biszkopt wyszedł bez proszku do pieczenia, ciasto rzeczywiście nie potrzebuje nasączania, krem zmieniłam bo nie lubię kremów na bazie jajek, ale ten podany w oryginalnym przepisie też wychodzi (moja mama robiła), polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady. Ogólnie wszystkim bardzo smakował. Ten przepis jest na tortownicę o średnicy 20-21 cm.

jacze 6 lat temu

Przepis rewelacja! Robilem juz 2 razy i wszystkomwyszło znakomicie... nawet dekoracje.... Polecam

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE