Wieniec z kremem cytrynowym i truskawkami

Wieniec z kremem cytrynowym i truskawkami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 20 minut

Przygotowanie:



Składniki ciasta ptysiowego:
½ szklanki wody
4 łyżki posiekanego masła
¾ szklanki przesianej, mąki pszennej
1 łyżka cukru
½ łyżeczki ekstraktu wanilii
2 duże jaja

Do dekoracji:
½ szklanki płatków migdałów

Do napełnienia:
2 szklanki schłodzonej kremówki
1 szklanka kremu cytrynowego
24 truskawki w plasterkach

Do posypania:
cukier puder

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W czasie pieczenia warto korzystać z funkcji termoobieg.
Na pergaminie narysuj okrąg o średnicy 22 cm, a wewnątrz o średnicy 18 cm. Zrobisz to łatwo odrysowując dwa talerze. Połóż pergamin odwrotną stroną na blasze, żeby kreski nie trafiły na ciasto.

Przygotowanie ciasta:
Do rondla wlej wodę, wrzuć masło, doprowadź do wrzenia. Gdy masło się roztopi, wrzuć całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 1 min.
Zdejmij z ognia, przełóż do robota kuchennego lub dużej miski. Wsyp cukier, wlej ekstrakt wanilii, ucieraj przez 20 sekund, potem wbij po 1 jajku, w międzyczasie ucierając masę. Powinna spadać z łyżki kawałkami, a nie spływać. Wypełnij masą okrąg narysowany na pergaminie. Ponacinaj wierzch widelcem, posyp migdałami. Piecz przez 12 min w temperaturze 200°C, zmniejsz temperaturę do 180°C, piecz przez 15-20 min, aż ciasto będzie złociste i twarde. Wyłącz piekarnik, pozostaw ciasto wewnątrz na kwadrans. Wyjmij wieniec z piekarnika, przełóż na kratkę. Gdy ostygnie, przetnij wzdłuż żłobkowanym nożem. 30 min przed podaniem połóż dolną część wieńca na paterze. Ubij śmietanę, dodaj krem cytrynowy, wymieszaj. Posmaruj masą dolną część wieńca, nałóż truskawki w plasterkach. Przykryj wierzchnią częścią wieńca. Posyp cukrem pudrem. Podawaj.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE