Tomasz Jakubiak

Buraczane risotto z pęczaku, suszonych grzybów i sera pleśniowego


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12653

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag pęczaku

pół kostki masła

kilka suszonych grzybów – borowik lub podgrzybek

zagotowanych wcześniej w barszczu

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

kilka gałązek tymianku

1l bulionu warzywnego lub drobiowego

szklanka soku z buraków

łyżka sera typu Lazur błękitny

dobra oliwa z pierwszego tłoczenia może być olej z pestek dyni

odrobina octu balsamicznego

pęczek posiekanej natki pietruszki

100 g rukoli lub miksu porwanych sałat

 

Przygotowanie:

W szerokim rondlu lub głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek, smaż około 4 min, po czym zalej bulionem i dodaj grzyby. Ogień zmniejsz i gotuj aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraka i gotuj, gdy pęczak będzie miękki dodaj lazur i ocet. Przed samym podaniem dodaj posiekaną pietruszkę, a już na talerzu polej oliwą i posyp sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Raita z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Polenta z pomidorkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rozgrzewająca kasza gryczana
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rukiew z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.