Cykoria z patelni

Cykoria z patelni
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • 4 duże cykorie (w sumie około 600 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło roztopić na patelni teflonowej i wlać oliwę. Cykorię umyć. Wrzucić wilgotne na patelnię. Posypać solą i cukrem. Przykryć i od czasu do czasu obracając, dusić na małym ogniu przez 30 minut, aż cykorie zmiękną i ładnie się skarmelizują. Zdjąć pokrywkę i smażyć na ostrym ogniu, aby odparować trochę płyn. Podawać posypane natką z sosem z duszenia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE