Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów

Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2½ dużej czerwonej papryczki chili, bez pestek i poćwiartowanej
  • 6 dużych ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół
  • 3 średnie pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • sól
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • ½ małej czerwonej papryki, opieczonej i bez skórki
  • szczypta cukru, opcjonalnie, jeśli pomidory są trochę kwaśne

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zmiksuj pomidory, czosnek, pieprz i chili na gładką pastę.

Rozgrzej olej w małym rondelku. Dodaj sól, kurkumę i pomieszaj. Dodaj zmiksowane składniki i zagotuj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż mieszanka puści olejki, około 15-20 minut. Dopraw do smaku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE