Iwona  Zasuwa

Buraczane pęczotto


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Buraczane pęczotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka pęczaku

3-4 ząbki czosnku

1 cebula

2 buraki

2 szklanki soku z buraka

1 marchewka

1 pietruszka

sok z cytryny

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

0,5 łyżeczki kminku

1 łyżka majeranku

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do podduszenia warzyw

szczypiorek i pestki dyni do posypania

Przygotowanie:

Przygotuj warzywa: cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Zeszklij cebulę i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodaj marchew, pietruszkę, buraki i pozostałe zioła, podlej niewielką ilością wody i podduś.
Przepłukany pęczak wrzuć do warzyw, podlej sokiem z buraka i duś do miękkości pod przykryciem.
W razie potrzeby podlewaj wrzącą wodą. Na koniec dopraw cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz pestkami dyni i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.