Kuleczki drobiowe

Kuleczki drobiowe
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dobre dla dzieci, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 600 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki drobno startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 jajko
  • 3 kromki czerstwego pieczywa razowego
Do podania:
  • wykałaczki
  • mini mozzarelle
  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • zielona papryka
  • listki bazylii
  • ketchup

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zmieloną pierś z kurczaka przekładamy do miski i dodajemy koncentrat, sól, pieprz, jajo i starty ser. Zioła ucieramy w moździerzu i dosypujemy do mięsa. Całość wyrabiamy dłońmi, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Suche, czerstwe pieczywo ścieramy na tarce lub w malakserze. Rozgrzewamy oleju w rondelku, powinno być go dość sporo, żeby kuleczki swobodnie i równo się w nim smażyły.

Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne, nieduże kuleczki, każdą obtaczamy w zmielonym pieczywie i smażymy na złoto lecz niebyt długo, powinny być w środku dociągnięte, ale soczyste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wbijamy wykałaczki i dodajemy pomidorki, paprykę pokrojoną w dużą kostkę oraz mozzarellę. Możemy pomieszać dodatki i podać na przemian, tak żeby było kolorowo.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE