Pad thai
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania dietetyczne
Kaloryczność:
350 kcal.

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 30 ml czyli ok. 2 łyżek sosu rybnego
  • 8 krewetek black tiger
  • 30 g orzeszków ziemnych niesolonych, niskotłuszczowych
  • 100 g kiełki fasoli mung
  • 1 chili
  • 1 cebula biała
  • 1 dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrany czosnek pokrój na cienkie paseczki, cebulę w słupki, a tofu w kostkę 1cm i wrzuć wszystko do woka lub głębokiej patelni, wlej z olej ryżowy i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona, a tofu złociste.
Do garnka z wrzącą wodę wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al. dente i odcedź. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.
W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj, aby go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażoną cebulą.
Następnie dodaj obrane krewetki, odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz cebulę dymkę pokrojoną na 3cm odcinki i ponownie wymieszaj.
Makaron pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.
Na koniec, zanim przełożysz go na talerze, możesz wbić jeszcze jajko, wymieszać, aż się zetnie i podać. Dzięki temu pad thai będzie bardziej kremowy i klejący.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA