Janella  Purcell

Assam laksa


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Assam laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pasty laksa:

2 suszone prażone chili

łyżeczka prażonej kolendry

2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

łyżeczka skórki z limetki

łodyga trawy cytrynowej

łyżeczka galangalu

4 czerwone chili

¼ filiżanki orzeszków makadamii

łyżka kolendry

łyżeczka kurkumy



Pozostałe składniki:

łyżka oliwy

litr bulionu rybnego albo warzywnego

2 łyżki pasty laksa

łyżka pasty z tamaryndowca

4 oczyszczone krewetki z ogonami

1 filet z płaskogłowa

1 kalmar

makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie

łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)



Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka



Przygotowanie:

Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.