Janella  Purcell

Assam laksa


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Assam laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pasty laksa:

2 suszone prażone chili

łyżeczka prażonej kolendry

2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

łyżeczka skórki z limetki

łodyga trawy cytrynowej

łyżeczka galangalu

4 czerwone chili

¼ filiżanki orzeszków makadamii

łyżka kolendry

łyżeczka kurkumy



Pozostałe składniki:

łyżka oliwy

litr bulionu rybnego albo warzywnego

2 łyżki pasty laksa

łyżka pasty z tamaryndowca

4 oczyszczone krewetki z ogonami

1 filet z płaskogłowa

1 kalmar

makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie

łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)



Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka



Przygotowanie:

Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tajski czerwony bulion z kurczaka
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.