Malajskie rybne curry

Malajskie rybne curry
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
1 cała seriola (1,2 - 2 kg)
1 bakłażan
1 posiekana cebula
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
ćwierć filiżanki oleju
1 trawa cytrynowa przekrojona wzdłuż i rozgnieciona
1 łyżka świeżej albo suszonej kurkumy
1 ostre chili
pasta chili
2 łyżki curry
1 filiżanka passaty
2 łyżki cukru palmowego
2 filiżanki mleka kokosowego
1 filiżanka natki kolendry
2 łyżki pasty z tamaryndowca rozpuszczone w filiżance wody
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
sok z limetki

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć przez 4-5 minut, dodać czosnek, trawę cytrynową, imbir, chili i kurkumę. Smażyć przez 2-3 minuty. Wlać passatę, mleko kokosowe i wodę z tamaryndowcem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodać rybią głowę i gotować przez kolejne 10-15 minut. Następnie dołożyć połowę kolendry, połowę soku z limetki, orzeszki ziemne i wiórki kokosowe. Włożyć filety z serioli i gotować przez 3-4 minuty. Wlać resztę soku z limetki i dodać resztę kolendry.
Podawać z gotowanym ryżem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE