Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)

Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
1 filiżanka startego świeżego kokosa albo namoczonych wiórków kokosowych
1 filiżanka kiełków fasoli
1 filiżanka cienko pokrojonego ogórka
1 filiżanka pokrojonych fasolki szparagowej oraz groszku cukrowego
1 filiżanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
1 filiżanka pokrojonej w słupki marchewki
2 łyżki suszonych krewetek
4 posiekane dymki
garść posiekanej wietnamskiej mięty
6 posiekanych papryczek chili
2 łyżki soku z limetki
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka słodzika (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kokos prażyć na suchej, gorącej patelni, aż będzie rumiany i pachnący. Rozdrobnić w moździerzu albo blenderze. W przypadku wiórków kokosowych, gotować je wcześniej na parze przez 30 minut.
Krewetki opłukać, osuszyć, a potem rozdrobnić.
W dużej misce wymieszać kokos, warzywa, krewetki, dymkę, miętę i chili. Skropić sokiem z limetki i sosem rybnym. Ewentualnie doprawić słodzikiem i wymieszać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE