Nasi lemak

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
Ryż:
1 filiżanka opłukanego, odcedzonego ryżu
2 filiżanki bulionu drobiowego
ćwierć łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku

Krewetki:
10-12 obranych, oczyszczonych krewetek (można zastąpić je kurczakiem)
2 łyżki oleju

Pasta:
3 szalotki
ćwierć łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z tamaryndowca
pół filiżanki natki kolendry
2 łyżki suszonych szprotek albo anchois
2 suszone chili
2 świeże chili
odrobina pasty krewetkowej
pół centymetra trawy cytrynowej
1 orzech tungowca

Do podania:
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki prażonych krewetek albo szprotek
2 łyżki suszonych szprotek albo anchois
czosnek
garść fasolki szparagowej
garść groszku cukrowego
1 kostka tofu
ćwierć ogórka
pół filiżanki prażonych, solonych orzeszków ziemnych
2 łyżki prażonej szalotki
2 łyżki natki kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
ćwierć filiżanki sosu satay
woda
oliwa

Przygotowanie:
Ryż ugotować w bulionie.
Połączyć składniki pasty. W tak przygotowanej mieszance zamarynować krewetki, następnie upiec je albo zgrillować.
Połowę suszonych anchois albo szprotek podsmażyć z czosnkiem. Dodać fasolę, groszek, wlać wodę i gotować przez chwilę.
Tofu podsmażyć.
Resztę anchois albo szprotek podsmażyć z orzeszkami. Dodać posiekaną kolendrę.
Ryż ułożyć na środku talerza. Dookoła położyć krewetki, tofu, fasolę z groszkiem i jajka.
Posypać curry, prażonymi szalotkami i dymką. Polać sosem satay.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE