Bunuelos de bacalao

Bunuelos de bacalao
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 jajo
  • ok. 100-120 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • ok. 120 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dorsza smażymy lub gotujemy na parze, odkładamy do przestudzenia.

Czosnek i pietruszkę siekamy bardzo drobno.

Rybę przekładamy do miksera, dodajemy nać i czosnek, doprawiamy solą. Krótko miksujemy razem, następnie dodajemy mąkę, jajo, mleko, proszek do pieczenia. Miksujemy niezbyt długo, nie zależy nam na gładkiej paście.

W rondlu rozgrzewamy oliwę, powinno jej być tyle, by swobodnie pływały w niej pulpeciki. Nakładamy porcjami masę rybną za pomocą dwóch łyżek stołowych bezpośrednio do gorącego tłuszczu. Temperatura oliwy nie powinna być zbyt wysoka, żeby pulpeciki się nie spaliły, ani zbyt niska, bo nasiąkną tłuszczem. Smażymy kuleczki, aż nabiorą ładnego, lekko złotego koloru. Odsączamy na talerzu z ręcznikiem papierowym i serwujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA