Gazpacho z pomidorów

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej śliwkowych)
- 200 g czerstwego pieczywa (bagietka lub kajzerka)
- 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu Sherry de Jerez (hiszpański ocet z Andaluzji)
- 1 lub 2 ząbki czosnku (wg uznania)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyć, wysuszyć i pokroić w kawałki. Zblendować wszystko i przetrzeć przez sito, aby uniknąć skórek i pestek w chłodniku. Dodać pokrojone pieczywo, przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek i ocet. Całość zostawić na godzinę do lodówki, by smaki sie połączyły. Zblendować masę na gładko. Doprawić do smaku.
Pokroić jajka ugotowane na twardo w kosteczkę. Podsmażać na patelni posiekaną szynkę przez kilka minut i odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Posiekać dymkę. Jajko, szynkę i dymkę ułożyć na wierzchu gazpacho i pokropić oliwą. Podawać z grzankami.
Pokroić jajka ugotowane na twardo w kosteczkę. Podsmażać na patelni posiekaną szynkę przez kilka minut i odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Posiekać dymkę. Jajko, szynkę i dymkę ułożyć na wierzchu gazpacho i pokropić oliwą. Podawać z grzankami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia hiszpańska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze