Chłodnik pomidorowy z kuskusem

Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Antony w Maroku (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przepis



Zupa
1,5 litra passaty (rzadkiego przecieru pomidorowego)
łyżka harissy
2 łyżki octu winnego
łyżka cukru
3 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone drobniutko
pieprz, sól do smaku
oliwa do polania

Kuskus
miseczka kuskusu
garść posiekanej świeżej mięty plus trochę do dekoracji
garść posiekanej kolendry plus trochę do dekoracji
garść posiekanej natki pietruszki plus trochę do dekoracji
3 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki
1 pokrojona drobno zielona papryczka chili
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
posiekana drobno cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Przelać passatę do dużej miski. Wlać do małego rondelka ocet i wsypać cukier. Podgrzewać, na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić i wlać do passaty. Dodać pozostałe składniki, poza oliwą. Wstawić do lodówki—zupa musi być porządnie schłodzona. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy spęcznieje, wzruszyć widelcem. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby się wszystko „przegryzło”. Na środku małej miseczki lub głębokiego talerza ułożyć kopczyk kuskusu z dodatkami. Delikatnie nalać wokół chłodnik pomidorowy. Całość polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.

© Antony Worrall Thompson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE