Paella z kurczakiem i warzywami

Paella z kurczakiem i warzywami
Oceń przepis:
67 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.2)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Gotowanie wywaru bezpośrednio przed robieniem paelli znacznie wydłuża czas przygotowań. Zawsze kiedy gotuję rosół, albo zupę, przygotowuję więcej wywaru, który zamrażam. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę i bób. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE