Łosoś ochazuke z asazuke

Łosoś ochazuke z asazuke
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Asazuke
  • ¼ główki kapusty pekińskiej (wombok)
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w półksiężyce
  • 1 mały ogórek, częściowo obrany i pokrojony w łódki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 kawałek kombu, pocięty nożyczkami na paski
200 g filet z łososia
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 łyżki ikry łososia
  • 1 łyżeczka dobrej jakości jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki japońskiej zielonej herbaty sencha lub houjicha
  • 2 szklanki gorącej wody
Do serwowania:
  • 2 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
  • mieszanka pikli (opcjonalnie)
  • ½ arkusz nori, drobno pokrojony
  • 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
  • kilka gałązek mitsuby, grubo posiekanej
  • 2 łyżki okaki (małych krakersów ryżowych)
  • świeżo starte wasabi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ashazuke: posiekaj kapustę pekińską na 3 cm kawałki i umieść w woreczku plastikowym z marchwią, ogórkiem, solą i kombu. Zacznij wcierać sól w kapustę, aż zobaczysz kropelki wody wewnątrz woreczka. Wypuść z niego jak najwięcej powietrza i szczelnie zamknij. Włóż do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Ale im dłużej, tym lepiej.

Natnij skórkę łososia i dopraw rybę solą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż łososia skórką do dołu, aż ta zrobi się chrupiąca (2-3 minuty). Przewróć rybę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż rybę na papierowy ręcznik, żeby ociekła z oleju, a następnie połam ją na większe kawałki.

Do ikry łososia dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego i wymieszaj. Posiekaj mitsubę.

Do czajniczka włóż liście herbaty i zalej gorącą wodą. Poczekaj 2 minuty, aż herbata się zaparzy.

Ryż przełóż do miski. Dodaj nasiona sezamu, mitsubę, okaki, płatki łososia, ikrę łososia i nori. Serwuj z piklami, wasabi i czajniczkiem herbaty. Tuż przed jedzeniem polej ryż gorącą herbatą.

Uwaga:
Mitsuba to japońskie zioło znane jako koniczyna. Zamiast niej możesz użyć liści pachnotki zwyczajnej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA