Krem z cieciorki z curry

Krem z cieciorki z curry
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • ok. 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego curry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu z ostryg
  • szczypta cukru
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 plastry imbiru
  • olej
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • sól
Do dekoracji:
  • 2 tajskie papryczki chili
  • szczypiorek drobny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju w garnku i przesmażamy na nim krótko cebulę, dodajemy warzywa i odsączoną ciecierzycę. Dodajemy starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Przesmażamy chwilę, aż całość zacznie pachnieć, ciągle mieszając. Zalewamy warzywa mlekiem kokosowym i uzupełniamy bulionem, tak by przykryć warzywa.

Na niezbyt dużym gazie gotujemy całość, aż warzywa zmiękną. Miksujemy je blenderem i doprawiamy cukrem, sokiem z limonki, solą, sosem ostrygowym. Orzechy nerkowca krótko prażymy na suchej patelni, a pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Papryczkę kroimy w plasterki, a szczypiorek szatkujemy. Do miseczek nalewamy zupę i dekorujemy ją pomidorkami, chili, szczypiorkiem i nerkowcami, serwujemy od razu.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE