Krewetki królewskie ze świeżymi ziołami

Krewetki królewskie ze świeżymi ziołami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Basia Ritz. Kuchnia z sercem
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
ok. 16 krewetek (najlepiej królewskich, mrożonych,) 1 ząbek czosnku
1 mała czerwona papryczka chili
2 młode pędy szczypioru z cebulką
ok. 120 g pieczarek
ok. 120 g pomidorków koktajlowych
garść świeżych ziół (pietruszka, koperek, tymianek)
oliwa z pierwszego tłoczenia dobrej jakości
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Krewetki obrać ze skorupek, usunąć jelita i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek obrać, z chili usunąć gniazda nasienne, posiekać. Szczypior pokroić w poprzeczne plasterki. Pieczarki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, nie radzę ich moczyć, gdyż pęcznieją pod wpływem wody i puszczają później sok na patelni), pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Zioła posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać dobrze oliwę, wrzucić krewetki, po chwili (ok. minuty) smażenia przewrócić je na drugą stronę, smażyć ok. 1 minuty. Dodać czosnek, chili, pieczarki, szczypior, zioła i pomidory. Smażyć ok. minuty, doprawić solą i pieprzem. Serwować z bagietką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE