Jamie  Oliver

‘Nduja vongole


Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Owoce morza

‘Nduja vongole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g suszonego linguine
500 g małży
20 g kiełbasy ‘njuda
½ pęczka pietruszki płaskolistnej (15 g)
100 ml wina różowego

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odsącz minutę wcześniej i zachowaj wodę z gotowania.
W międzyczasie sprawdź małże. Wyrzuć te, które nie są szczelnie zamknięte. Porwij kiełbasę ‘nduja na kawałki i wrzuć na dużą, zimną patelnię, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, ustaw średni ogień i poczekaj, aż kiełbasa się roztopi. Tymczasem posiekaj drobno pietruszkę (razem z łodygami). Dodaj na patelnię większość pietruszki, małże i wino. Przykryj. Po 3, 4 minutach małże zaczną się otwierać. Potrząsaj patelnią, aż otworzą się wszystkie, zdejmij patelnię z ognia i wyrzuć nadal zamknięte muszle.
Wymieszaj odsączony makaron z małżami i odrobiną wody po makaronie. Gotuj przez minutę. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Nałóż danie na talerz i skrop oliwą extra virgin. Posyp resztą pietruszki i wcinaj.

powrót

Podobne przepisy

Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z serem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.