Gnudi z masłem i szałwią

Gnudi z masłem i szałwią
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki:
1 kg ricotty dobrej jakości
100 g parmezanu
1 gałka muszkatołowa, do utarcia
drobna semolina, do posypania

Do podania:
dobre, niesolone masło
1 pęczek świeżej szałwii (30 g)
parmezan, do posypania
1 cytryna

Przygotowanie:
Włóż ricottę do miski, dodaj drobno starty parmezan, skórkę otartą z ½ cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, startą 1/3 gałki. Rozgnieć i wymieszaj widelcem. Spróbuj i ew. dopraw do smaku.
Lekkimi ruchami uformuj w kulki wielkości orzecha włoskiego (nie ściskaj zbyt mocno) i odłóż na dużą tacę (powinno wyjść ok. 40 sztuk). Posyp semoliną i obtocz w niej kulki, potrząsając tacą. Wstaw gnudi do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na noc (nie przykrywaj).
Gnudi najlepiej gotować w porcjach na 2 osoby. Wrzuć kluseczki na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut.
Tymczasem wlej na patelnię na średnim ogniu 2 łyżki oliwy, wrzuć 2 kawałki masła i podgrzewaj, aż masło się stopi. Wrzuć garstkę liści szałwii i chwilę smaż razem.
Gdy gnudi wypłyną na wierzch, są gotowe. Przełóż je wprost z garnka na patelnię, wlewając też łyżkę wody z gotowania. Potrząśnij patelnią, by wszystko się wymieszało, posyp startym parmezanem, mieszając podgrzewaj, aż woda z masłem i oliwą połączą się w gładką emulsję. Skrop sokiem z cytryny.
Przełóż na ogrzane talerze, polej sosem, oprósz startym parmezanem i gałką muszkatołową. Ew. posyp jadalnymi kwiatami i podawaj. W podobny sposób przyrządź resztę gnudi, po każdej porcji wycierając patelnię papierem kuchennym.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE