Ajvar idealny

Ajvar idealny
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z agawy
  • ząbek czosnku posiekany, opcjonalnie
  • olej do smażenia
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odpalić wszystkie palniki kuchenki gazowej. Papryki i bakłażana po prostu oprzeć na palnikach w taki sposób, aby jak największa część papryki była przypalana. Obracać co kilka minut, by papryki równo się opaliły i opalać do momentu, aż całe będą przypalone. Im bardziej będą spalone, tym lepiej, cały proces w zależności od wielkości palników zajmuje 15 - 20 minut.
Kiedy warzywa są odpowiednio przypalone, zdjąć je z ognia i odstawić na kilka minut do wystudzenia.
Naszykować miseczkę z wodą, kilka papierowych ręczników i zdjąć z warzyw całą spaloną skórkę, co jakiś czas mocząc dłonie w wodzie dla ułatwienia.
Papryki pokroić w grube plastry, bakłażana pokroić w grubą kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 5 - 8 minut, do czasu, aż papryki zmiękną.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą.
Ajvar delikatnie zblendować blenderem – najlepszy jest, gdy są w nim wyczuwalne kawałki całych warzyw. Przełożyć do słoików i pasteryzować lub włożyć do dużego pojemnika i jeść z kanapkami, burgerami, pieczonymi warzywami, sałatkami lub po prostu wyjadać łyżką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA