Lasagne bolognese

Lasagne bolognese
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ok. 400-500 g płatów lasagne
  • Sos boloński:
  • 750 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • ok. 50 g pancetty, guanciale lub wędzonego boczku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • ok. 200 ml czerwonego wina
  • ok. 200 ml bulionu np. wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • ok. 200 ml mleka
Beszamel:
  • 800 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g startego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepis na sos boloński znajdziesz tutaj

Dno prostokątnego naczynia do zapiekania smarujemy masłem.

W wysokim rondlu rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim mąkę, ciągle mieszając, robimy to dotąd, aż całość przestanie pachnieć mąką. Następnie ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy ciepłe mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie przestawiamy sos z powrotem na gaz, tym razem bardzo mały, i doprawiamy go solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Powoli, ciągle mieszając, zagotowujemy całość. Sos powinien być gładki i bez grudek.

Dno wysmarowanego masłem naczynia lekko smarujemy beszamelem, układamy na nim na lekką zakładkę surowe płaty makaronu, pokrywamy je porcją beszamelu, a następnie sosu bolońskiego. Przykrywamy płatami makaronu, znów beszamel i mięsny sos. Robimy to dotąd, aż zużyjemy wszystkie składniki, z czego ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.

Nie przesadzamy z grubością warstw sosu bolońskiego i beszamelu, powinny być dość cienkie. Całość obsypujemy startym parmezanem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Wierzch powinien być ładnie przypieczony. Lasagne kroimy po lekkim przestudzeniu, aż warstwy zrobią się bardziej zwarte. Lasagne można po wystudzeniu pokroić na porcje i zamrozić.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA