Szpecle zapiekane z cebulką i serem

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 1 ok. szklanki mleka lub wody
Sos:
- 200-300 ml śmietany 18-22 %
- 1 szklanka sera ementaler
- ½ szklanki sera cheddar
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta mielonej papryki słodkiej
bułka tarta i masło do formy
Przygotowanie:
W misce łączymy przesianą mąkę, gałkę, sól, dolewamy rozkłócone jaja i część mleka lub wody. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 15 minut, aż zaczną powstawać bąble i będą pękać.
Zagotowujemy osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć ciasto na kluski przecieramy przez durszlak lub wyciskarkę do szpecli.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, lekko doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ze szpeclami.
Sery ścieramy i łączymy ze śmietaną.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką nakładamy część szpecli i sos, lekko mieszamy i nakładamy ostatnią warstwę sosu, oprószamy papryką i wstawiamy do pieca. Pieczemy w temperaturze
180 stopni ok. 20 minut.
Zagotowujemy osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć ciasto na kluski przecieramy przez durszlak lub wyciskarkę do szpecli.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, lekko doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ze szpeclami.
Sery ścieramy i łączymy ze śmietaną.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką nakładamy część szpecli i sos, lekko mieszamy i nakładamy ostatnią warstwę sosu, oprószamy papryką i wstawiamy do pieca. Pieczemy w temperaturze
180 stopni ok. 20 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze