Zapiekanka z suszonego dorsza

Zapiekanka z suszonego dorsza
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 600 g namoczonego w wodzie suszonego solonego dorsza (baccalá)
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g grzybów
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • szczypta oregano
  • 7 łyżek oliwy
  • extra vergine
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Usuwamy z suszonego dorsza skórę i ości, myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, szybko myjemy i kroimy w cząstki. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Pomidory na krótko zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona i kroimy na kawałki. Do jednej miseczki wkładamy talarki cebuli, a do drugiej plastry ziemniaków, posypujemy zawartość obydwu miseczek pietruszką i posiekanym czosnkiem, szczyptą oregano, soli i pieprzu, 2 łyżkami oliwy i mieszamy. Naczynie żaroodporne lub tortownicę smarujemy oliwą, układamy talarki cebuli, warstwę plastrów ziemniaków, kawałki dorsza i grzyby. Dodajemy pomidory, wlewamy szklankę wody, posypujemy posiekaną pietruszką, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dodajemy 2 łyżki oliwy. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza około 45 minut. Dziesięć minut przed zakończeniem gotowania zdejmujemy folię, żeby powierzchnia nabrała chrupkości. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy zapiekankę „tiella” co najmniej na 10-15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE