Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy, przekładamy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się lekko rumiane.
W trakcie dość często mieszamy i rozdrabniamy mięso na patelni.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry.
Formę do pieczenia smarujemy masłem.
Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser i ząbek czosnku pokrojony w plastry. Dodajemy 2 gałązki tymianku i powoli podgrzewamy mieszając, aż ser się rozpuści. Ściągamy z ognia i studzimy.
Spód formy do zapiekania wykładamy plastrami ziemniaków na zakładkę, doprawiamy je startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku, wykładamy porcję mięsa, posypujemy serem i zalewamy częścią sosu, znów układamy ziemniaki, przyprawiamy aż zużyjemy wszystkie składniki.
Warstwa z ziemniakami powinna być ostatnia. Polewamy sosem, obsypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 45 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE