Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Oceń przepis:
128 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy, przekładamy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się lekko rumiane.
W trakcie dość często mieszamy i rozdrabniamy mięso na patelni.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry.
Formę do pieczenia smarujemy masłem.
Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser i ząbek czosnku pokrojony w plastry. Dodajemy 2 gałązki tymianku i powoli podgrzewamy mieszając, aż ser się rozpuści. Ściągamy z ognia i studzimy.
Spód formy do zapiekania wykładamy plastrami ziemniaków na zakładkę, doprawiamy je startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku, wykładamy porcję mięsa, posypujemy serem i zalewamy częścią sosu, znów układamy ziemniaki, przyprawiamy aż zużyjemy wszystkie składniki.
Warstwa z ziemniakami powinna być ostatnia. Polewamy sosem, obsypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA