Tariflette czyli alpejska zapiekanka z ziemniakami

Tariflette czyli alpejska zapiekanka z ziemniakami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • 1 ser reblochon albo 200 g sera raclette
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dodatki:
  • miks liście sałat (szpinak, rukola, roszponka, itp.)
  • 1 sałata radicchio
  • garść rzodkiewek
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżkę oleju z orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • natki pietruszki
  • dymka (zielona część)
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź. Pokrój je w talarki.

Cebulę pokrój w piórka. Boczek pokrój w cienkie zapałki albo małe kosteczki. Podsmaż boczek na suchej patelni, aż będzie złocisty i chrupki. Zdejmij boczek z patelni. Na tej samej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor.

Delikatnie wymieszaj ziemniaki z cebulą i boczkiem, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Włóż do brytfanki. Przełóż cienkimi plastrami sera reblochon lub raclette i piecz w 180 stopniach ok. 10 min lub do momentu, kiedy ser się ładnie roztopi. Wyjmij z piekarnika i podaj od razu na stół. Serwuj z sałatą i dressingiem.

Sałata: wymieszaj wszystkie liście sałat. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki lub cienkie plasterki (jeśli liście rzodkiewki są ładne, użyj je do sałat). Dressing: włóż wszystkie składniki do słoika. Zamknij słoik i wstrząśnij energicznie. Sałatę polej dressingiem.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE