Kalafiorowe gratin

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis




sos:
1,5 miarki mleka
liść laurowy
przekrojony ząbek czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
50 g tartego gruyère’a
sól i pieprz

gratin:
500 g różyczek kalafiora
sól i pieprz
20 g bułki tartej
2 – 3 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:
Sos: podgrzać w rondlu mleko z liściem laurowym i czosnkiem. Zakryć i zestawić za 15 min z gazu. Roztopić masło. Wmieszać mąkę i podsmażać przez minutę, żeby pozbyć się surowego posmaku. Stopniowo wmieszać mleko. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wmieszać ser, posolić i popieprzyć.
Rozgrzać piekarnik do 210°C. Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić ją jak do makaronu i zblanszować kalafior przez ok. 5 min. Odlać. Wysuszyć na ręczniczku. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z sosem i nałożyć do naczynia do gratin. Posypać bułką tartą i parmezanem. Zapiekać, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki.


Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE