Gulasz wołowy z marchewką

Gulasz wołowy z marchewką
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 kg pokrojonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 200 g grubego boczku pokrojonego w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pokrojone
  • średnie cebule
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z Jerez lub winnego
  • 750 ml wytrawnego czerwonego lub białego wina
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 nać selera
  • 1 pęczek pietruszki (związany)
  • 1 pęczek tymianku (związany)
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 kg dużych
  • pokrojonych marchewek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Dopraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Smaż boczek przez 7 min, a następnie odłóż na bok. Użyj połowy oleju i zeszklij cebule. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Odłóż tak jak boczek. Dolej oleju i przyrumień mięso z obu stron. Odłóż. Zdeglasuj rondel octem i przeczyść go. Kiedy ocet wyparuje, dolej wina. Teraz ułóż mięso, boczek, cebulę i czosnek. Zalej bulionem. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Zwiąż razem pietruszkę, tymianek, selera i ziarna pieprzu. Dodaj do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i trzymaj na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie rozprowadź nieco mąki kukurydzianej w odrobinie wywaru i dolej to do rondla. Gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Dodaj marchew i gotuj jeszcze przez pół godziny, aż zrobi się miękka. Wyrzuć ziołowy bukiet. Ostudź gulasz, przykryj go i wstaw na noc do lodówki. (Możesz też podać go od razu, ale lepiej smakuje następnego dnia). Przed podaniem zagotuj gulasz i odparuj go nieco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

yourash 7 lat temu

Wszystko ok, poza standardowym błędem występującym w niemal wszystkich przepisach tłumaczonych z języków zagranicznych. NIE MYLIĆ MĄKI KUKURYDZIANEJ ZE SKROBIĄ KUKURYDZIANĄ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ta pierwsza jest żółta i poza mamałygą nie nadaję się do niczego innego. Skrobia kukurydziana (Corn starch, cornstarch) jest biała podobna do mąki ziemniaczanej, doskonale nadaję się do zagęszczania zup, sosów itp, gdyż pozbawiona jest smaku mąki.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE