Rillette de canard

Rillette de canard
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 udka kacze
  • 2 piersi kacze
  • ok. 200-250 ml dobrego białego wina wytrawnego
  • ok. 1 szklanki gęsiego smalecu (można kupić gęsi tłuszcz i wytopić)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 małe gałązki rozmarynu
  • Kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Udka i piersi dokładnie nacieramy solą i wraz z ziołami przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Gęsi smalec roztapiamy, dodajemy wszystkie przyprawy i mięso z kaczki. Zalewamy winem i wstawiamy na bardzo mały gaz lub do pieca ustawionego na temperaturę 100-110 stopni i gotujemy w tłuszczu ok. 3 godzin. Mięso musi całkowicie odchodzić od kości i być mięciutkie.
Udka i piersi wyciągamy z tłuszczu, lekko studzimy i za pomocą np. dwóch widelców dzielimy na włókna. Tłuszcz z gotowania odcedzamy i wkładamy do niego całe obrane od kości mięso. Mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i rozkładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń ceramicznych.
Serwujemy z winem i świeżym pieczywem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE