Placki marchewkowe z musem chrzanowym z awocado – Edyta Kądziela

Placki marchewkowe z musem chrzanowym z awokado
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka imbiru
  • awocado
  • korzeń chrzanu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypior
  • 1 cebula
  • pomidory (do przybrania)
  • sól, pieprz, oliwa, sok z połowy cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewkę ścieram w większości na dużych, warzywnych oczkach, resztę na drobnych, łączę z jajkiem, mąką kukurydzianą, startym imbirem, przyprawiam solą i pieprzem i formuję placuszki, które przed pieczeniem pędzluję z obu stron oliwą. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C i wykładam placki na papier do pieczenia. Wkładam na 25 min do piekarnika, w międzyczasie przewracając na obie strony, żeby się ładnie zrumieniły. Obieram awocado i kroję w kostkę, ścieram korzeń chrzanu na drobnych oczkach tarki, łączę z jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miksuję. Po 25 minutach wyjmuję placki z piekarnika, na każdym kładę pomidora, cebulę i podaję z musem przyozdobionym "oczkami" ze szczypioru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA