Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką

Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 10 jajek
  • 2 podłużne papryki zielone
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta wędzonej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż ziemniaki na oliwie na mocnym ogniu przez 5-8 minut, aż będą złociste. Następnie dopraw solą, dodaj trochę oliwy z oliwek i duś na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Ubij jajka w misce, dopraw solą. Do miski z jajkami dodaj usmażone ziemniaki, wymieszaj chwilę i od razu wlej z powrotem masę jajeczno-ziemniaczaną na patelnię. Podsmaż, aż spód się zetnie, czyli ok. 8-10 minut. Następnie przewróć omlet za pomocą dużego talerza i podsmaż drugą stronę kilka minut.
W międzyczasie przygotuj aioli – w misce ubij żółtko z musztardą i cały czas ubijając, wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz majonez. Do majonezu dodaj wyciśnięty czosnek i szczyptę wędzonej papryki.
Grilluj zieloną paprykę bezpośrednio nad gazem.
Serwuj omlet z papryką i z aioli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA