Zupa rybna ucha

Zupa rybna ucha
Oceń przepis:
123 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia rosyjska

Składniki:

  • wywar z ryb słodkowodnych:
  • 1 kg wyłuskanych, wypatroszonych i umytych części z ryb słodkowodnych (korpusy, kręgosłupy, głowa – może być kilka gatunków ryb jak okoń, sandacz, płoć, itp.)
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • pieprz, sól
  • woda
  • zupa rybna:
  • 1 kg wyłuskanych, wypatroszonych i umytych ryb słodkowodnych jednego gatunku (filetowanych lub w dzwonkach – może być okoń, pstrąg, sandacz, itp.)
  • 0,4 kg obranych, umytych i pokrojonych w plastry ziemniaków
  • 2 żółte marchewki (obrane, umyte i pokrojone w plastry)
  • 2 pomarańczowe marchewki (obrane, umyte i pokrojone w plastry)
  • 1 pasternak lub 1 korzeń pietruszki (obrany, umyty i pokrojony w plastry)
  • natka pietruszki (umyta i grubo posiekana)
  • pieprz, sól
  • 4 cienkie plastry cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować wywar rybny – w 5 litrowym garnku ugotować części ryb. Zdjąć szumowinę. Kiedy szumowina nie będzie już wychodzić, dodać włoszczyznę pokrojoną w kawałki i gotować wywar 45 min., następnie wyjąć warzywa i przelać wywar przez sito.
Przygotować zupę rybną - do wywaru dodać dwa rodzaje marchewki, pasternak lub korzeń pietruszki. Po 5 minutach dodać ziemniaki i gotować, aż warzywa będą „al dente”, wtedy dodać części ryb i gotować 10 minut. Na koniec doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać w miseczkach z warzywami i kawałkami ryb. Na koniec dodać jeden plaster cytryny do zupy i trochę posiekanej natki pietruszki. Dobrym dodatkiem do zupy są grzanki czosnkowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA