Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu

Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu zobacz Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu 2018-06-19 12:26:33
Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki

Składniki:

  • okrągła brytfanka do pieczenia
  • około 1 kg topinamburu pokrojonego w plastry
  • 20 dag mocno uwędzonego boczku
  • 15 dag mielonej szynki wieprzowej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • kilka łyżek musztardy
  • pół szklanki śmietany 30%
  • jajko
  • 10 dag startego sera bursztyn
  • 3 suszone pomidory
  • 2 świeże pomidory jajo

Kalkulator wag i miar

Przepis

Topinambur obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj go z szynką, posiekanym tymiankiem, natką, musztardą i solą oraz pieprzem i przełóż do brytfanki. Posyp wszystko posiekanym boczkiem i jajkiem zmieszanym ze śmietaną i serem. Wylej na topinambur. Z wierzchu ułóż suszone pomidory i pokrojone na pół świeże (skórką do farszu), posyp natką. Piecz aż topinambur będzie miękki a płyn stężały.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE