Ośmiorniczki podane z sałatką z kopru włoskiego i dressingiem ziołowym

Ośmiorniczki z sałatką z kopru włoskiego zobacz Ośmiorniczki z sałatką z kopru włoskiego 2018-06-19 12:59:52
Ośmiorniczki z sałatką z kopru włoskiego
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Oczyszczone ośmiorniczki zanurz 3 razy w gotującej się wodzie z dodatkiem polowy cytryny i łodygi natki pietruszki. Po trzecim zanurzeniu zostaw ośmiorniczki w wodzie i gotuj 10-12 min. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw ośmiorniczki w wodzie jeszcze na 10 min.
W międzyczasie przygotuj dressing: do dużej miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane zioła i ząbek czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wyciągnij ośmiorniczki z wody, odsącz i wymieszaj z dressingiem. Odstaw na 10 minut.
Na mandolinie pokrój w bardzo cienkie plastry koper włoski. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
Przełóż plastry kopru włoskiego na talerz, posyp natką pietruszki i ułóż obok ośmiorniczki.
Całość podawaj z grillowanymi bułeczkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE